17 kovo, 2014

Protas ir smegenys – iš kur kyla mintys?


Šiuolaikinė medicina žmogų laiko mirusiu tuomet, kai miršta jo smegenys. Trumpai tariant, smegenų funkcijoms visiškai sustojus, žmogus pripažįstamas mirusiu, t.y. tampa lavonu. Tačiau, pažvelkime į tai atidžiau ir išsiaiškinkime tikrąją smegenų paskirtį, bei reikšmę. Žvelgiant iš kur kas platesnės, holistinės, perspektyvos, kuri apima tokias sąvokas, kaip kūnas, protas ir siela, paanalizuokime iš kur kyla mintys – žmogaus proto, sielos ar smegenų ir koks ryšys tarp jų. (Plačiau apie tą ryšį, galima pasiskaityti straipsnyje “Proto ir sielos ryšys puikiai atskleistas “Saulės dėsniuose””).

Savo knygoje “Healing Yourself” (preliminarus lietuviškas vertimas “Savigyda” arba “Išgydyk save”) Mokytojas Ryuho Okawa rašo:
Jau daugiau nei dvidešimt metų esu aktyvus kaip religinis lyderis. Taip pat praėjo daugiau nei du dešimtmečiai nuo to laiko, kai mano dvasinė sąmonė prabudo ir atvėrė man galimybę bendrauti su žmonėmis, palikusiais šį pasaulį. Per tą laiką sudariau tomus dvasinių pranešimų, kuriuose išspausdinau žinomų istorinių asmenybių mintis ir pamąstymus, po to, kai jų sielos sugrįžo į dvasių pasaulį. Knygų pavidalu tie dvasiniai pranešimai platinami visame pasaulyje. (Margaret Thatcher ir Nelsono Mandelos pomirtinius pranešimus galima rasti ir šio dienoraščio straipsniuose.)

Sprendžiant iš daugelio savo faktinių patirčių , galiu teigti, kad žmonės negalvoja smegenimis. Net ir kremavus kūną krematoriume, žmogus ir toliau laikosi tų pačių įpročių ir mąstymo būdų , kurie buvo būdingi jam esant gyvam. Net ir po mirties, žmogus išlaiko savo individualų mąstymą. Tai yra tiesa. Tą patvirtina mano patirtis. Žmonės galvoja ne smegenimis. Smegenys yra tarsi vieta, kurioje dislokuotos vykdomosios arba kontroliuojančios funkcijos, panašios į kompiuterių. Smegenys yra lyg "valdymo kambarys".

Dėl šios priežasties žmonės, kurių "mašinos", vadinamos smegenimis, yra apgadintos, negali perteikti išoriniam pasauliui savo minčių ir suvokimo, arba fiziškai išreikšti save. Vis dėlto, net jei ši funkcija ir pažeista, dar nereiškia, kad žmogus visai prarado gebėjimą mąstyti ir suvokti.

Manau, kad tai svarbiausias kontrargumentas smegenų mirties idėjai. Kitaip tariant, žmogaus sieloje, jo dvasiniame kūne yra minties nervų centras, kuris egzistuoja nepriklausomai nuo to, ar fizinis kūnas gyvas, ar miręs. Siela yra tikroji žmogaus forma, o fizinis kūnas – ne daugiau nei “transporto priemonė” sielai.

Fizinis kūnas yra tarsi automobilis, o siela - jo vairuotojas. Sugedęs automobilis dar nereiškia, kad vairuotojas miręs. Automobiliui sugedus ir nustojus funkcionuoti, atrodys lyg ir vairuotojas nustojo funkcionavęs. Tačiau vairotojo gyvenimas yra atskiras nuo atomobilio. Automobilis gali būti apgadintas, tačiau jo viduje esantis vairuotojas - gyvas ir sveikas. Galima sakyti, kad ryšys tarp sielos ir fizinio kūno yra labai panašus į šią analogiją.

Tikrai būtų neteisinga manyti, kad žmonės negali mąstyti ir nieko negirdi tik todėl, kad jų smegenys neveikia. Dvasinis kūnas gali skaityti aplink esančių žmonių mintis ir be fizinės klausos funkcijos. Taigi, žmonės, gulintys mirties patale, geba suprasti, ką aplinkiniai žmonės sako ir galvoja…

Versta ir kompiliuota iš Ryuho Okawos knygos “Healing Yourself”

Susiję straipsniai: