07 kovo, 2014

Proto ir sielos ryšys puikiai atskleistas “Saulės dėsniuose”


Galima rasti daug knygų ir straipsnių, analizuojančių proto ir sielos ryšį, tačiau manau, kad šio ryšio išaiškinimas, pateiktas Ryuho Okawos knygoje “Saulės dėsniai”, yra tobulas – paprastas, aiškus, glaustas ir logiškas. Įsitikinkite patys.


      "Visoje šioje knygoje aš vartoju terminus „sąmonė“, „dvasia“ ir „siela“. Nors jie labai artimi ir gali vienas kitą pakeisti, svarbu žinoti, kad siela turi daugiau žmogiškų savybių negu dvasia, o dvasia – daugiau negu sąmonė. O ką galima pasakyti apie protą? Ar protas tas pat kas siela? Kaip kad širdis yra žmogaus kūno centras, taip protas yra sielos esmė. Protas – tai ne smegenys, ne jų ląstelės. Tai patvirtina tas faktas, kad mirę ir grįžę į dvasių pasaulį mes prisimename gyvenimą Žemėje. Fizinis kūnas, kurį paliekame, išnyksta iš pasaulio, bet siela ir jos esminis aspektas – protas – toliau sugeba galvoti, jausti, prisiminti.
     
     Smegenys funkcionuoja kaip tam tikras kontrolės centras, kuriame tvarkoma ir kaupiama įvairi informacija. Kai šis kontrolės centras pažeidžiamas, jo komandos nepasiekia kitų kūno dalių, todėl mes negalime normaliai funkcionuoti. Jei žmogus yra protiškai neįgalus dėl smegenų pažeidimo, jo šeima gali padaryti išvadą, kad jis nesugeba suprasti jų žodžių, bet tai netiesa. Jo protas – sielos centras – viską supranta, tik dėl smegenų pažeidimo negali to niekam pranešti. O kai toks žmogus palieka fizinį kūną ir grįžta į kitą pasaulį, jis vėl įgyja galimybę laisvai reikšti savo mintis.
     
     Tad jeigu protas ne smegenyse, tai gal jis širdyje? Kai patiriame kokį sukrėtimą, širdis ima plakti greičiau. Kai sielvartaujame, širdį skauda. Kai išsigąstame, širdis sustingsta. Kai jaučiamės laimingi, širdį apima šiluma, o kai liūdime, širdis apsunksta. Vadinasi, širdis yra artimai susijusi su protu, tai organas, jautrus dvasinei įtakai. Tačiau ir fizinė širdis nėra protas.

     Dvasia yra beformė energija. Tokia jos tikroji būsena. O tai, ką dvasia sukuria patekusi į žmogiškąjį pavidalą, yra siela, kurios centras – protas. Kai siela apsistoja fiziniame kūne, protas užima vietą širdies srityje ir ima kontroliuoti mūsų ketinimus, emocijas, instinktus. Taip pat protas kontroliuoja intelektą ir logiką ir perduoda savo komandas per kontrolės centrą, kuris yra smegenys. Kita sielos dalis, kuri kontroliuoja dvasinę išmintį, kyla nuo apatinės pilvo dalies, eina per širdį ir smegenis ir dvasiškai yra susijusi su sielos giminaičiais dvasių pasaulyje.

     Tie, kurie laikosi materialistinių pažiūrų, neigia sielos ir dvasios egzistavimą, tačiau protą paprastai pripažįsta. Jie gali teigti, kad protas yra ne daugiau kaip smegenų funkcija, tačiau net ir šie žmonės verkia, kai jiems liūdna, nors sąmoningai sprendimo pravirkti nepadaro. Smegenys jiems verkti neliepia. Kai mums liūdna, skausmas pripildo širdį akimirksniu, akimirksniu ima tekėti ašaros. Kai netikėtai susitinkame seną draugą, mūsų širdį užlieja džiaugsmo banga ir mes spontaniškai tą žmogų apkabiname. Tai nėra loginės iš smegenų kilusios reakcijos. Tai reakcijos, kurias padiktuoja protas, paremtas mūsų dvasine intuicija. Cerebralizmas, kuris tvirtina, kad visi psichikos reiškiniai – tai smegenų veiklos produktas, yra tik kita materializmo forma. Mes ją turime atmesti. Ji tiesiog klaidinga."

Ištrauka iš Ryuho Okawos knygos “Saulės dėsniai”.